RSS

Et terapeutisk tekstbokeksempel på selvhjelp

02 apr
Et terapeutisk tekstbokeksempel på selvhjelp

Påsken er over, og ferie blir igjen til hverdag. Jeg antar at de fleste kan kjenne seg igjen i noen av de følelsene man får i overgangen mellom ferie og hverdag. Ferien har vært et etterlengtet oppbrudd fra hverdagens faste rutiner og plikter. Du har ventet på den lenge, og når den først er der, går den gjerne alt for fort over.

Helt siden jeg var barn har jeg alltid kjent en kraftig uenighet når de voksne sier:

«Det skal vel bli deilig å komme tilbake til skolen og hverdagen?»

Nei! Selvfølgelig ikke!

Kanskje det bare er barnet i meg som fortsatt tviholder på den barnslige tankegangen om at det som virkelig er deilig, er å ikke ha noe annet på agendaen (ikke et veldig vanlig ord fra barnemunn) enn lek og moro, og aktiviteter du gjør fordi du har lyst, og ikke fordi du må. Jeg vil riktignok ikke leke gjemsel og bygge trehytte lenger. Eller forresten, det vil jeg faktisk. Klatre i trærne, lage papirfly og kaste dem fra høye steder, bare for å se vinden frakte dem langt av gårde, eller eventuelt rett i bakken. Høre på musikk og ikke gjøre noen ting. Drøye frokosten alt for lenge, og late som det gir meg dårlig samvittighet. Ferie gir meg følelsen av å ha et hav av tid, hvor hver ting jeg gjør kun er en dråpe, og ikke stjeler tid. Jeg ser jo nå at dette helt klart er en vrangforestilling. Ferien er vel mer som et glass, med plass til kun et begrenset antall aktiviteter, før det renner over, og oppvasken må tas. Vrangforestilling eller ikke, jeg blir umotivert og utilpass av å gå fra følelsen av en uendelighet av muligheter, til en nesten klaustrofobisk hverdag, kun bestående av 24 timer, hvor man skal presse inn 8 timer søvn, 6-8 timer skole, oppvask, handling, 24 timer skyldfølelse for alt man ikke har gjort, og 150 timer med bekymring for at eksamen kommer til å gå i dass.

I mitt forrige innlegg skrev jeg «gi deg selv tid!». Jeg tror jeg må legge til «organiser tiden din», og ha dette som mitt mantra. Har du sett vektløfterne som tar markløft med 300kg? Se for deg at de 300 kiloene er et bilde på hverdagens laster, og at vektløfteren byttes ut med en liten spjæling, akkurat når vektene holdes over hodet. Fint bilde, ikke sant? Fint bilde, men ikke en fin følelse.

Jøss, dette innlegget blir nesten et terapeutisk tekstbokeksempel på selvhjelp. «Har du noe du sliter med, skriv om det i en blogg, så føler du deg bedre!»

Ulogisk nok gjør denne følelsen meg tiltaksløs og idéløs, noe som bare bidrar til at tiden blir enda knappere, mens oppgavene hoper seg opp. Av og til lurer jeg på hvordan hodet kan fungere så bakvendt. Det logiske ville jo vært om følelsen av å ha dårlig tid hadde gitt en ny giv til å få gjort unna alle oppgavene fortest mulig. Men tydeligvis er prokrastinering og panikk mye mer forenelig med et hode fra bakvendtland.

Noe må gjøre med tankegangen! Men hva? Hvis du har noen forslag vil jeg gjerne at du tar deg tid til å skrive litt i kommentarfeltet under her.

Reklamer
 
1 kommentar

Skrevet av den 2. april 2013 i Idétørke

 

Stikkord: ,

Ett svar til “Et terapeutisk tekstbokeksempel på selvhjelp

  1. Tilbaketråkk: Skybert og meg | iCreate

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: